Nederlandse pantsers… Het had ook anders gekund! – deel1: Rampprojecten!

De Koninklijke Luchtmacht moest en zou de JSF, de marine wilde het liefste gewoon haar volledige 8 MP fregatten behouden, maar ok dan op z’n minst 4 nieuwe korvetten, het werden 4 OPV -oftewel oversized patrouille boten.. In feite complete concessies (handjeklap) tussen militairen, politici en industrie. Nog vlees, nog vis zou mevrouw Thieme (opnieuw) kunnen zeggen. De landmacht wilde koste wat het koste de CV90 met 35mm kanon (kostbare integratie, maar ja we hadden miljoenen kogels van de PRTLS liggen (die we voor een habbekrats aan Jordanië verkochten…) het is een geweldig wapen dus verder hoor je me hier niet over klagen, maar dit voorbeeld zegt veel. Daarnaast wilde de landmacht graag de Fennek en Boxer. Deze serie blogs gaat over de Landmacht en de misleiding van het parlement en volk door te rapporteren over ‘hoofdwapensystemen”. Waarvan dus feitelijk alleen de CV9035, PH2000 werkelijk hoofdwapensystemen zijn. Het eerste blog omschrijft de rampprojecten Boxer en Fennek. Deel twee beschrijft de opties die Defensie heeft om er nog (weer) wat van te maken. Alleen maar beweren dat een zak geld en reserveonderdelen en meer munitie de oplossing voor de landmacht is, lijkt me niet afdoende. Het derde bespreekt de problemen en vooral de cultuur gekenmerkt door tunnelvisie. Deel 4 gaat over het op sterkte brengen van de pantsers. En daarbij komen de mooie plaatjes die ik van Boxer en Fennek ter beschikking heb ontvangen van Vallhalla turrets wel goed van pas.

Ik heb het hier over het concept “Zien! Zonder gezien te worden” ubbertrots is de landmacht (nog altijd), maar de vraag: “Wat als?” blijft onbeantwoord!

Rampprojecten

Twee rampprojecten mogen we wel zeggen…. Geplaagd door vele problemen en toch… doorgezet ondanks de wurgende budgetten… En waarom? De beste? Onovertroffen capaciteiten? Doken er problemen op? Geen probleem, vroegtijdig uitfaseren van andere (echte Wapen) systemen zorgde voor het vrijmaken van budgetten (idem voor JSF). Kwamen ze (de Generaals dus) niet uit met de poen? Nou dan doen we toch een beetje creatief boekhouden zodat het wel klopt? Nee, met de kennis van nu weten we dat dit regelrechte rampprojecten zijn. De Fennek verkenner is idd uniek en werkt… Maar vraag niet hoe… Onder ideale omstandigheden zal er niets aan de hand zijn… Maar wat als? Ik heb het hier over het concept “Zien! Zonder gezien te worden” ubbertrots is de landmacht (nog altijd), maar de vraag: “Wat als?” blijft onbeantwoord!

Ik heb er hier al eerder over geschreven: De Boxer, geen enkel ander platform kon de taken van de YPR zo goed overnemen als de Boxer. Er was geen alternatief, zo staat geschreven in de parlementaire schrijfsels… (echt waarde hoeven we er volgens mij niet aan te hechten omdat men toch niet terug kijkt en dan bedenkt.. hee, wacht eens even…. toen schreven ze dat… en nu schrijven ze dit? inconsistentie in optima forma… dus de Landmacht/Defensie is toch best flexible #cando niet waar?)

Hoezo flexibel?

Nou bedenk dit eens: De Boxer was je van het, geen andere opties… en dan ineens een omslagpunt: Om het cost even point te realiseren moesten er meer Fennek besteld worden… Dus bestelden we een Fennek MRAT, MORTIER en genie variant + een Stinger Weapon Platform… Rollen die in een eerder stadium perse door de Boxer moesten worden uitgevoerd.. Deze rollen kunnen gewoon niet functioneren…. Onmogelijk. Ja tijdens oefeningen, onder ideale geplande omstandigheden.. Duitsland bestelde deze rollen niet. Van de verkenner bestelden ze zelfs niet meer dan contractueel afgesproken. Wel bestelden ze meer Mowag EAGLE IV voertuigen met dezelfde sensorsystemen… Een voertuig volledig geschikt voor zelfde rol, met IED bescherming en minstens de helft goedkoper dan de Boxer het alsmaar geprezen pantser wiel voertuig… Omdat het zo’n stoer ding is.. Wel de EAGLE IV (en V) zijn toch ook stoer? En betaalbaar, effectief etc.

PWV Boxer
Een Boxer variant: tandeloos
dscf2005-1043743162.jpg
Een Mowag (GDELS) EAGLE V

Wel dit voertuig (de Boxer zonder gevechtskracht) heeft en kan zijn beloftes niet/nooit waarmaken. Duurder, zwaarder, minder operationeel inzetbaar, meer onderhoud(soorten).. En het kan de CV9035 niet bijhouden. Een fiasco! Tot overmaat van ramp heeft men vele gevechtskracht genererende systemen afgestoten en niet of in naam vervangen (bv de YPR PRAT door Fennek MRAT). Er was een betaalbaar en modern alternatief.

1017455_552327854813754_988915886_n
credits: Dutch Defence Press: YPR PRAT in actie, 2 TOW missiles ready to fire, 10 in reserve!

Maar de generaals en waarschijnlijk politici wilden van geen afwijken weten. Het moest en zou gaan zoals men dat wilde. Hoeveel de wereld en strategische inzichten ook veranderden Deze Koude oorlog concepten moesten het levenslicht zien. Deden andere landen dit ook? Neen!

YPR upgrade was/is beschikbaar
In mijn optiek was/is de YPR wel degelijk te verbeteren en wel volgens het plan van Van Halteren Metaal. YPR2010 Een complete overhaul van de cruciale onderdelen, motor, ophanging, loopwielen. Verbeteren van passieve en actieve pantser etcetera.

VHM YPR2010 (filetype: pdf)

ypr2010-1054798626.jpg
detail van de brochure van Van Halteren Metaal YPR2010

Maar ja, nu zijn er inmiddels teveel bakbeesten en hopelijk onzichtbare Fenneks en zijn er al teveel YPR, verkocht. De 13E Brigade zou nog een hele nuttige Brigade kunnen zijn als we de beschikking hadden over de YPR2010 en bijvoorbeeld lichte Fennek voertuigen. Als we die Boxers niet hadden…. Oh ok, we hebben nu de Boxers (ok ze hebben overgewicht, lopen vaak vast en hebben meer onderhoud nodig…) Er zijn voldoende low cost upgrade oplossingen beschikbaar voor voertuigen die ter ondersteuning van de CV9035 kunnen worden ingezet. De Boxer kan dat niet. hoe zeer de generaals dat ook beweren!

1 Comments

  1. Zoëven de nieuwe “Materieel gezien” omgezien en wat treft mijn oog? Allereerst, dat voormalig NL SecDef Hans Hillen nu voorzitter is van de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. Dat is op zichzelf al onderzoek waard.
    Maar dan komt Hillen aan het woord over zijn tijd bij Rutte-I en dat gaat zo (ik citeer) –

    Er waren inhoudelijk geen goede argumenten om zo zwaar te korten.
    Er is veel mis moeten gaan om dat duidelijk te maken.
    Vergis je niet, ik heb als minister natuurlijk geprobeerd in het kabinet en in het land de discussie aan te wakkeren dat veiligheid niet gratis is.
    De prioriteit lag echter bij financiën, om de begroting op orde te krijgen.
    De economie zat in een dal en we hadden met de problemen in Griekenland te maken.
    Het is dan gemakkelijk om geld weg te halen bij Defensie; dat kan snel en gaat vrijwel geruisloos.
    Als je 5 euro verplaatst binnen de zorg is het land te klein, een miljard weghalen bij Defensie en je hoort niemand.” (einde citaat)

    Daar is geen woord Frans bij. Of het allemaal waar is, da’s weer een andere kwestie die heel zeker nog eens goed bekeken moet worden in deze tijd van nepnieuws en lege uitspraken van bestuurders. Dit temeer omdat Rutte-I de aanschaf van de JSF doorschoof naar Rutte-II. Zo kan Hillen nu mooi weer spelen met zijn onmacht als minister en stellen dat hij zoveel moest bezuinigen —om niks eigenlijk. Nou ja, die Grieken en de zorg hè, die onzin ging natuurlijk voor …

    Meneer de Voorzitter zegt het net niet, maar het straalt er wel van af.

    Bovendien: net na Rutte-I kon Hennis dan weer mooi weer spelen en “een einde aan jarenlange discussies” maken, à raison van 4,5 miljard Toch vreemd dat er net na Hillen ineens wel zoveel geld was. Ik heb niet gemerkt dat de zorg of de Grieken nu werkelijk zoveel geholpen zijn, integendeel zelfs. Maar rara, onder Hennis was een aanschaf van bijna vijf miljard plus jarenlang nog veel meer betalen ineens wel mogelijk; hoe kan dat?

    Het zou mooi zijn als DutchForce21 eens op die zaak kon gaan zitten om eindelijk —enigszins— duidelijk te krijgen hoe er met geld van en voor Defensie geschoven is. Misschien moet de titel van uw deel twee dan worden aangepast; “Materieel verwerving door macho mannen” is met Hennis in de kring en Hillen er buiten niet meer van toepassing. Het machismo heerst, jawel, maar alleen als het zo uitkomt: niet bij Hillen indertijd, dat is dankzij hemzelf nu wel duidelijk.

    Het huidige kabinet is vooralsnog weer wel macho: er komt weer (wat) geld voor de strijdkrachten. Dat dit gepaard gaat met onzinverhalen over terreurdreiging en Russische invloed, dat nemen we natuurlijk niet op de koop toe, zoals al duidelijk aan het worden is bij Lubach, die nu op YouTube zijn programma van beschrijving in het Engels voorziet.
    Terecht natuurlijk, want wat hier in Nederland allemaal gebeurd is en nu weer gebeurt is ook over de grenzen van belang. Het is toch wat als een oud minister achteraf beweert dat er ‘inhoudelijk geen goede argumenten waren om zo zwaar te korten.’

    De vraag blijft hangen: wat kunnen we nog geloven van “argumenten” die politiek én militair worden aangevoerd om eerst wel, dan weer niet, straks toch weer wel, misschien, te korten op Defensie?

Plaats een reactie