Nationaal Territoriaal Commando – Nationale functie

De rol van Defensie in de bescherming van het Nederlandse grondgebied en de ondersteuning van het Nederlandse gezag (provinciale, gemeentelijke autoriteiten) Politie, Brandweer, Ambulancediensten etc.) lijkt een soort van tweederangs taak. Niets is minder waar. Uiteindelijk is de hoofdtaak van Defensie het beschermen van de inwoners, de belangen van ons land en volk. Daarom kies ik er voor om ook deze taken en organisatie van Defensie tegen het licht te houden.

De krijgsmachtdelen zullen, zoals gezegd, verantwoordelijk zijn voor het gereedstellen van compleet uitgeruste en getrainde operationele eenheden. Deze eenheden worden vervolgens gedetacheerd bij het Gezamenlijk Operationeel Commando(GOC) voor expeditionaire operaties of bij het Nationaal Territoriaal Commando (NTC) voor nationale taken. Na de uitvoerige blogs over de (benodigde c.q. gewenste) expeditionaire capaciteiten van de krijgsmacht volgt  in dit blog een uitwerking van de nationale capaciteiten en organisatie> tenminste als het aan DutchForce21 ligt.

Organcompleet DutchForce21

Nationaal Territoriaal Commando
Het NTC is verantwoordelijk voor alle nationale inzet waaronder KMar, Kustwacht bijstand aan civiele autoriteiten. Het NTC zal worden ingericht om optimaal samen te kunnen werken met nationale, provinciale en lokale overheden, politie, brandweer en ambulance diensten. In gewone dagelijkse situaties zal het NTC ondersteunend en dienstverlenend zijn ingesteld. Echter, het NTC biedt de mogelijkheid om in geval van nood, nationale crisis, ramp of (God verhoede: oorlog) op te schalen en eventueel de coördinatie van de civiele autoriteiten over te nemen. Het NTC krijgt voor de uitvoering van haar taken de beschikking over een aantal basiscapaciteiten. Daarnaast zullen waar nodig, gedurende langere of kortere periode door de KMD gereed gestelde eenheden ter beschikking van het NTC kunnen worden gesteld.  Het NTC beschikt over een aantal Nationale componenten, en een viertal Regionale Militaire Commando’s (RMC). Eerst de Nationale Component.

Taken

  • Coordinatie van dienstverlening aan civiele overheden en hulpdiensten
  • Bewaking en bescherming luchtruim en Exclusieve Economische Zone (kustwacht en wachtschip functie)
  • In geval van grote crisis of oorlog verantwoordelijk voor bescherming en integriteit van Nederland (homeland security)
  • Beveiliging van objecten, bescherming van locaties
  • Begeleiden van militaire transporten en kolones door Nederland
  • Inzet van Nationale Reserve eenheden

GripenENL

Hoofdkwartier NTC
In dit hoofdkwartier (HKNTC) is de staf en enkele ondersteunende eenheden van het NTC gevestigd. De staf is verantwoordelijk voor de aansturing van de nationale componenten, de vier RMC’s en de eventuele aanvraag en aansturing van eenheden die vanuit de KMD worden gedetacheerd. Het hoofdkwartier zal tevens beschikken over een All Sources Inteligence Cell NTC (ASIC NTC) een detachement van de MIVD. Ook kan de Commandant NTC beschikken over een Special Forces groep, van de KMAR en eventuele andere eenheden. Waar nodig kan er overigens direct contact zijn tussen het hoofdkwartier van de RMC en eventueel toegevoegde eenheden. Om een volledig beeld te krijgen wat er rondom Nederland gebeurd zal het HKNTC de beschikking krijgen over middelen om direct contact, informatie en bevelvoering over Quick Reaction Alert (QRA) vliegtuigen, Maritieme Patrouillevliegtuigen, Kustwachtvaartuigen etc. De aansturing van dergelijke missies zullen dan ook vanuit het HKNTC worden aangestuurd. De KMD zijn slechts leverancier van mens en materieel.

Koninklijke Marechaussee
Een belangrijke wijziging ten opzichte van de huidige situatie is dat de KMAR zal worden geïntegreerd in het NTC. Nee DutchForce21 gaat zelfs nog verder. De Staf van de KMAR zal de basis vormen voor het NTC en de uitvoering van nationale operaties. De KMAR heeft tenslotte de meeste ervaring op dat gebied en is voor 80% (schatting) voornamelijk bezig met dergelijke taken. De Staf van de huidige KMAR zal dus gebruikt worden voor de vorming van  het NTC. De overige eenheden en taken van de KMAR zullen blijven bestaan. Varende eenheden zullen worden ondergebracht bij de kustwacht.

Kustwacht in Nederland en de overzeese gebiedsdelen
De kustwacht in Nederland en de overzeese gebiedsdelen zullen worden toegevoegd aan het NTC. Op lokaal niveau zullen enkele van de Regionale Militaire Commando’s(RMC)  kustwacht onderdelen in de organisatie krijgen. Hierin zijn de RMC’s  dus op maat gemaakt voor de omstandigheden waarin de regio zich bevind. De Koninklijke Marine zal vanuit haar Green Water capaciteit beschikken over:

Netherlands Coastal Operations Command (NLCOC)  

  • ·         Mobiele staf: Coastal Operations Squadron

  • ·         4 OPV’s Holland klasse (aangepast aan nieuwe taken)

  • ·         huidige 10 Alkmaar klasse mijnenbestrijdingsvaartuigen en in de toekomst (hopelijk) nieuwe multifunctionele vaartuigen.

  • ·         De Amfibische Bootgroep zoals omschreven onderaan dit blog: Zeestrijdkrachten

     

strb2010_20100224_1563248721

De Koninklijke Luchtmacht levert diensten op het gebied van Helikopters en Maritieme Patrouillevliegtuigen en zal daarvoor volledig uitgeruste en getrainde toestellen leveren:

Transport Heli Wing
298 TH Squadron          Gilze Rijen        16 Chinook
299 TH Squadron          Gilze Rijen        16 NH90 TTH
300 TH Squadron          Gilze Rijen        16 NH90 TTH (opleiding)

Gevechts Heli Wing
301 AH Squadron         Gilze Rijen        12 AH-64D Apache + 4 LSH
302 AH Squadron         Gilze Rijen        12 AH-64D Apache + 4 LSH
303 AH Squadron         Ft. Hood / USA    12 AH-64D Apache + 4 LSH (opleiding)

Maritieme Heli Wing
305 MH Squadron         De Kooy          16 NH90 NFH
306 SM Squadron         De Kooy          4 NH90 SMH + 6 LSH-SM + 6 NUAS

320 Tactical Patrol Squadron          Eindhoven        6 SC130J (MPA ) / 6 KC130J / 4x harvest HAWK

C130J MPA conversion

Regionale Militaire Commando’s
Vanwege bezuinigingen zijn in het verleden vele capaciteiten wegbezuinigde en vreemd genoeg direct verbonden aan de operationele eenheden. Bijvoorbeeld het feit dat de expeditionaire Brigade hoofdkwartieren verantwoordelijk zijn voor regionale aangelegenheden is een vreemde zaak. Wat als er een ramp gebeurd en het expeditionaire brigadehoofdkwartier is van huis?

Regionale taken defensie

Hoe kan het dat bijvoorbeeld de Commandant 11e Luchtmobiele Brigade verantwoordelijk is voor Noord- en Zuid-Holland en Zeeland, terwijl ze hun eenheden niet ter plekke hebben maar in Schaarsbergen en Steenwijk( met uitzondering van het NATRES bataljon)? Wat bezuinigt men nu werkelijk door deze oplossing? In DutchForce21 kies ik voor duidelijke structuren en ook herkenbaarheid van de krijgsmacht in het land. Lokale aanwezigheid is dus wel degelijk van belang.

Het Nationaal Territoriaal Commando zal bestaan uit vier regionale militaire commando’s.

a.            RMC Zuid – Zeeland / Noord-Brabant / Limburg

b.            RMC Noord – Groningen / Friesland / Drenthe / Overijsel

c.            RMC Midden – Noord-Holland / Zuid-Holland / Utrecht / Flevoland / Gelderland

d.            RMC Caribisch Gebied (RMC CARIB)– Aruba / Curaçao / BES eilanden

De RMC’s zijn bedoeld om alle ondersteuningstaken van civiele autoriteiten te coördineren en uit te voeren. Daarvoor hebben de RMC’s in de eerste plaats een eigen kleine staf ter beschikking en beschikt ieder RMC over een NatRes bataljon van zo’n 500 tot 750 reservisten.

Voor speciale bijstand kunnen tijdelijk ook operationeel eenheden worden toegevoegd, van CLAS, CLSK of CZSK.

NATRES of Nationale Garde?
Op dit moment zijn de NATRES bataljons toegevoegd aan de Expeditionele uitzendbare brigade hoofdkwartieren van de landmacht. Dit heeft wellicht voordelen dat deze eenheden gemakkelijk kunnen oefenen met de operationele infanteriebataljons. De keerzijde is echter dat men in de  praktijk hele andere taken heeft. En de uitvoerende commandant tegelijkertijd vooral zijn operationele brigade moet aansturen. Binnen DutchForce21 kies ik voor volledig modulaire aanpak waarbij de brigade niet langer administratief en logistiek verantwoordelijk is voor de aansturing van eenheden. Het is zelf een modulaire eenheid bedoeld om andere eenheden in het gevecht operationeel aan te sturen. Alle eenheden worden dan ook losgekoppeld en dus ook de Nationale Reservebataljons. Deze eenheden worden toegevoegd aan de RMC’s. Er zullen dan ook vier NATRES bataljons operationeel zijn. Het NATRES Bataljon van het Caribisch Gebied zal opgebouwd zijn door de huidige milities te versterken zodat zij minder afhankelijk zijn van Nederlandse infanterie eenheden. Alle NatRes bataljons zullen ook over betere wapensystemen en voertuigen beschikken dan nu het geval is. Daarbij kan gebruik worden gemaakt van een voertuigenpool. Ook zal er speciale aandacht besteed worden aan betere ondersteunende (zware) wapens.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij RMC CARIB, waarbij ook de kustwacht, het wachtschip, helikopters en andere onderdelen zijn geïntegreerd. Het commando CCARIB zal dan ook worden omgevormd tot RMC CARIB.

Plaats een reactie