Vanaf nu zal alles anders gaan…

Heel erg leuk die defensie nota… Maar waar zijn nou toch de echte investeringen? Waar zijn de verklaringen: wij defensietoppers hebben in 2008 (met name) verkeerde materieelbeslissingen genomen… Terwijl we toen ook de uitgebreide defensiestudie: ‘Verkenningen van Defensie’ uitvoerde (eerst de spullen kopen en vervolgens na de studie erachter komen dat het niet voldoet en ook nog eens vele andere capaciteiten afstoten…. Want de militairen zeiden: Airpower lost het wel op….

Afijn we zijn nu een defensienota verder en men suggereert dat vanaf nu alles anders zal gaan. Maar mevrouw de minister: waar zijn alle JSF gerelateerde projecten gebleven? Ik heb het dan over het Boordkanon, de Ground Support Equipment, faciliteiten voor de Amerikanen ivm beveiliging EW en ALIS etc… Ja, ooit zaten die projecten inclusief de diverse projecten ‘ langer doorvliegen F16’ in het totale project budget. Maar de rekenaars van de Luchtmacht waren bijzonder creatief aan het boekhouden. Na het besluit van Rutte2 om de 35 (+2 test) JSF aan te schaffen voor het budget waarvoor we eerst 85 JSF konden aanschaffen ( en het exploitatiebudget van 68 F16 / twee MOB + US det twv 275 milj per jaar ging men lekker overheen door het te verhogen naar 285 obv 35/2 JSF / 1 MOB + 1 RES / US det) na een paar maanden kreeg het budget een oprekking omdat de dollarkoers tegenviel. Een beetje slim persoon in de Tweede Kamer had kunnen zien dat de gehanteerde koers veels te gunstig was… Maar goed het totale projectbudget ging dus omhoog.

Maar ja, toen kwamen rond prinsjesdag de projectenoverzichten van het Defensie Materieel Organisatie – DMO binnen. En waarempel… Het budget was gelijk gebleven… Maar diverse onderdelen waren eruit gehaald en dus in planning (jawel VOOR de spoedeisende marineprojecten) gezet. Met bijbehorende budgeten. (die nog niet bekend zijn omdat dat niet hoeft bij projecten in planning) nu ja een ander creatief dingetje is natuurlijk de behoefte om de F16 nog van nieuwe lucht-lucht wapens te voorzien. Want jawel men gaat nieuwe AMRAAM missiles integreren op onze “oude” F16 voorbin totasl dus 2 a 3 jaar gebruik. Ik snap het wel, defensie had ooit beloofd dat alleen de JSF gebruik zou maken van “huidige” bewapening… Dat was niet zo, maar op deze creatieve manier weer wel….. Enfin ik schat de extra behoefte aan funding voor de 35 JSF dus op tussen de 750 milj en 1,5 miljard euro. En die operationele kosten?

En krijgen we meer fregatten?

Komen er passende vuursteunmiddelen voor de 11e- en 13e Brigades en de mariniers?

Krijgen de Boxer en Fenneks robuuste bewapening? Ik verwacht het niet.

Ik moet de nota nog wat grondiger doorlezen maar het lijkt er op dat de winst van de nota vooral zit in het gegeven dat men alle reeds voorgenomen projecten ook daadwerkelijk zegt uit te willen voeren. Maar ja tussen zeggen en doen zit een grote ruimte. Ook zullen politieke en militaire leiders dan over andere belangen heen moeten stappen.. Landsbelang op nr. 1! Niet dat van het eigen krijgsmachtdeel, niet van de eigen partij, of industriële vriendjes of kiezers…..

Ik moet het nog zien….

#cando
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-28/air-force-risks-losing-third-of-f-35s-if-upkeep-costs-aren-t-cut

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s