Nederlandse pantsers… Het had ook anders gekund! – deel4: Het kan anders!

Hoe kunnen we met de (Leopard 2A6 tanks), CV9035’s, YPR’en, Boxers (indirect de BVS10 Viking) en Fenneks weer offensieve capaciteiten genereren? Wel daartoe doe ik hierbij een voorstel.

Cavalerie – Leopard 2A6 tanks

Lahat_Firing_Leopard_2A4

Eerdere omschrijving in een blog.

YPR – CV9035 team

De YPR kan nog jaren mee, die kan de CV9035 wel bijhouden/bijbenen, dus ipv de Boxers gebruiken we YPR2020 (aangepast concept) . De vrijgekomen Boxers en Fenneks komen we zo op terug. Deze gemechaniseerde eenheden zullen kunnen optrekken met de zware Leopard tanks, Dutchforce21 laat het cavalerie bataljonsoptreden los en kiest voor zelfstandige opererende eskadrons. De YPR kan fungeren in de varianten:

 • commando,
 • genie,
 • apc,
 • PRAT (nieuwe lanceerinrichting / Spike ER of LAHAT missiles)
 • Mortier (mijn favoriet NEMO 120mm mortier)
 • ambulance,
 • recovery.
CV9035NL
De CV90535 IFV
ypr2010-1054798626.jpg
YPR familie – denk in principe deze turret / RCWS even weg, die is niet nodig in de ondersteunende rollen: commando, genie, apc, PRAT (nieuwe lanceerinrichting / Spike ER missiles of LAHAT) Mortier (mijn favoriet NEMO 120mm mortier) ambulance, recovery.

Boxer – Boxer IFV team

De Boxers kunnen worden ondergebracht in de 13E brigade. Nu een infanterie eenheid met hele dure taxi’s zonder offensief inzetbare middelen,volledig afhankelijk van Airpower en buitenlandse support. Er moet iets veranderen:
De Boxer 8×8 IFV, is in onderstaand plaatje uitgerust met een momenteel in ontwikkeling zijnde Remotely Controlled Weapon Station (RCWS) van Valhalla Turrets EURO35 genaamt, met een 35mm Bushmaster mk3 kanon (net als CV9035) dit type weegt minder dan de door KMW voorgestelde turret die bijna 2000 kg weegt. Deze RCWS inclusief 100 35mm en 500 7,62mm ammunition in ready to fire, STANAG 1 bescherming weegt rond de 1500kg. Munitie is van onder pantser te laden.

35_fennek-1454019145.png
Jawel, daar is die dan, de Boxer IFV met Valhalla 35mm Turret! Credits: Valhalla Turrets. Deze turret inc. 35mm Bushmaster en munitie weegt ongeveer 800kg.

De beschikbaar gekomen Boxers kunnen uitgerust worden om te fungeren in de varianten:

PWV Boxer
kale boxer zoals gebruikelijk
 • commando,
 • genie,
 • apc,
 • PRAT (nieuwe lanceerinrichting / Spike ER missiles of LAHAT)
 • Mortier (mijn favoriet NEMO 120mm mortier)
 • ambulance,
 • recovery.

Gevechtskracht voor mariniers en luchtmobiel: BVS10 Viking

Tbv de mariniers ( 2 bataljons luchtmobiele en twee bataljons amfibische infanterie, ondergebracht bij de landcomponent) kan ook de Bvs10 Viking en Bv206 worden gemoderniseerd waar nodig met dezelfde systemen als de YPR en Boxer. Bijvoorbeeld de Bvs10 met NEMO 120mm mortier. Maar standaardisatie zou ook kunnen op de YPR wat dit betreft.

bv206 met 81mm mortar
BV206 met 81mm Mortier achterop

Wat te doen met de Fennek

Naast de ruim 200 Fennek verkenners zijn er ook nog ruim 200 Fennek in nu niet effectieve rollen. Wat DutchForce21 betreft zouden alle verkenners ook voorzien moeten worden van Laser Target Designation System om doelen aan te stralen voor: LAHAT, geleide artillerie (mortieren, marinegeschut en howitzers) en lucht component ( drones, bewapende helikopters en gevechtsvliegtuigen).

De Fennek MRAT, MORT, GENIE, zullen worden aangepast en worden voorzien van de 35mm turret die ook op de Boxer past. Uitgaande van de Fennek SWP moet er ruimte zijn in het ontwerp voor tenminste 1500kg. Genoeg dus voor de turret (inclusief kanon en munitie). Uitgaande van de Fennek SWP, mogen we ook concluderen dat het frame en de dakconstructie het gewicht van dit systeem zou moeten kunnen hebben. (anders heeft men een systeem geaccepteerd wat niet aan de eisen voldoet toch? Technisch gezien is dit dus haalbaar, er is wel een limiterende factor bij gebruik van zo’n zwaar (medium) kaliber wapen op een 4×4 onderstel met een turret. De x en y stabilisatie zal automatisch vuren niet langdurig kunnen hebben (en zal dus ontregeld worden) dit beperkt tot enkelschot en bursts. Geen probleem gezien de beperkte ruimte voor 70 ready to fire granaten de ruimte ook binnen de Fennek is hier een limiterende factor. De toevoeging van Air Burst Munition (ABM) munitie kan de hoeveelheid benodigde granaten echter beperken, er is dan minder munitie nodig om hetzelfde doel te realiseren (of neutraliseren?). Dit concept is natuurlijk al eerder helemaal uitgewerkt, maar was nog niet voorzien van zo’n mooie graphic.

35_fennek1569331498.png
Fennek als Direct Fire Support Vehicle met 35mm Turret van Valhalla Turrets..

Verkenningseenheden met Fennek

Er zijn 2 soorten verkenningseenheden. Gemechaniseerde en gemotoriseerde infanteriebataljons en de twee zelfstandig opererende cavalerie Tank eskadrons (waarvan 1 mobilisabel) hebben hun eigen verkennings peloton. Daarnaast zijn er 4 zelfstandige cavalerie verkenning eskadrons (waarvan 2 mobilisabel). Deze eskadrons beschikken over 4 pelotons verkenning en een peloton 120mm mortier NEMO YPR (4 per peloton?) lijkt mij het meest geschikte voertuig hiervoor. Ivm vervoerbaarheid door de lucht, anders de bvs10, de Boxer is te zwaar) de verkenningspeloton beschikken ieder over 4 secties van 2x Fennek verkenners + 1 Fennek Direct Fire Support Vehicle (DFSV). Per peloton dus 8 (gewone) verkenners en 4 DFSV met 35mm geschut. De pelotons en sectie commandanten opereren vanuit de DFSV. Daarnaast beschikt ieder peloton over enkele ondersteunende (logistiek) voertuigen.

35_fennek-874080209.png
Zijaanzicht Fennek DFSV met 35mm Turret

De invoering van dit wapensysteem is vooral bedoeld om de verkenningseenheden werkelijk een kans van slagen te geven om, zoals de bedoeling is, 5 dagen in vijandelijk terrein te kunnen overleven. Maar bedenk daarnaast ook de mogelijkheden die de DFSV en de reorganisatie tot Zelfstandige Cavallerie Verkenning Eskadrons (CAVRECCESQN) hebben (inclusief de toegevoegde NEMO mortieren) als offensieve capaciteit tbv de mariniers en commando eenheden… Verlenen van vuursteen, anti voertuigen en anti tank, dekkingsvuur met 35mm kanon, met ABM… De NEMO 120mm mortier die ook de LAHAT anti tank missile kan afschieten, ook te gebruiken tegen helikopters trouwens). Tja, ik stem voor.

Patria-Nemo-Container-6
Betaalbaar idee: NEMO container met 8×8 high mobility truck (naar keuze).

Mijn conclusie is: er is meer nodig dan een zak met geld erbij, reserve onderdelen en munitie op voorraad. Er is een ernstig tekort aan capaciteiten bij de landmacht om offensieve kracht te genereren. Men is afhankelijke van (24/7) airpower een utopie. Maar zoals dit blog laat zien is er heel veel mogelijk, zelfs met betaalbare middelen. De vraag is alleen, waar is de wil? Ook zullen wat mij betreft militairen, politici en industriëlen verantwoording af moeten leggen.. een parlementaire enquette is daarvoor noodzakelijk om de cultuur bloot te leggen en er iets aan te doen!

2 Comments

  1. Nou Teun, bedankt voor je opbouwende kritiek. Je hebt gelijk, ik zal proberen beter op taalgebruik te letten, hoewel dit meer een typo was. Verderop stond namelijk nog een keer geschreven; En daar precies hoe het hoort. Wel jammer dat je je zo makkelijk van mogelijk echt opbouwende kritiek ontloopt. laat het me maar weten. Of ben jij van mening dat de landmacht (met name dus de 13e Brigade) over voldoende gevechtskracht beschikt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s