Nederlandse pantsers… Het had ook anders gekund! – deel3: Welke opties zijn er eigenlijk?

Dit is het vervolg van voorgaande blogs over het op orde brengen van de gevechtscapaciteiten van de Nederlandse pantsers.

Even gek gedacht zijn er verschillende opties:

 1. Verkopen van de Boxers? Mogelijk maar financieel onaantrekkelijk omdat deze bakken twee keer zo duur zijn als alternatieve voertuigen, niet echt ideaal dus
 2. Doorgaan zoals nu? Net doen of er niets aan de hand is?
 3. Boxers verbeteren en aanpassen, tbv de 13e Brigade ook bewapende varianten introduceren: Infantry Fighting Vehicle (IFV), Extended Range Guided Weapon Vehicle (ERGWV) en mijn favoriet: De Long Range Mortar Vehicle (LRMV) natuurlijk voorzien van de NEMO 120mm Mortier. Die ook de capaciteit heeft om rechtbaanvuur af te geven (jawel als een tank😊) en om het LAHAT Tank Extended Range Munition (TERM) af te vuren.
 4. Indien we de tekorten van de Boxer serieus nemen zouden we de 43e Brigade moeten voorzien van voertuigen die de CV9035 bij kunnen benen ook in moeilijk terrein. In dat geval pleit ik er voor om te proberen de resterende YPR danwel tweedehands YPR aan te schaffen en die te moderniseren volgens het YPR2010 plan.
Picture 811
Hier een concept van de Patria AMV, een 8×8 voertuig dat volgens Defensie niet geschikt was, maar indertijd al wel als concept in ontwikkeling was. Bewust door Defensie opzij gezet? Dit exemplaar is voorzien van het eveneens Finse Patria NEMO 120mm mortier..

Organisatie van eenheden

DutchForce21 gaat oorspronkelijk uit van 4 gemechaniseerde bataljons, 4 marinier bataljons en 1 paracommando bataljon. De 4 gemechaniseede bataljons kunnen vervangen worden door 2 gemechaniseerde (CV9035 IFV & YPR support team) bataljons en 2 gemotoriseerde bataljons (Boxer 35 IFV & Boxer support team). Hoewel ik de noodzaak niet zie voor het beschikken over drie brigade hoofdkwartieren (11e, 13e en 43e) + een mariniers commando capaciteit voor de leesbaarheid hieronde rmaar even per huidige Brigade..

organcompleet-dutchforce21
Het oorspronkelijke plan van DutchForce21, inmiddels werk ik aan een verbeterde versie.
 • 43e Gemechaniseerde Brigade
  • De gevechtsondersteuning van de 43e Brigade zou dan kunnen bestaan uit een Verkenningseskadron (Fennek)
  • Afdeling gemechaniseerde Artillerie (PH2000)
  • Een mobiele luchtverdedigingsbattery zou hierbij op zijn plaats zijn.
  • Het zelfstandige eskadron tanks zou hierbij kunnen worden ingedeeld.
  • Bijpassende genie
 • 13e gemotoriseerde Brigade

De gevechtsondersteuning van de 13e Brigade zou dan kunnen bestaan uit een Verkenningseskadron (Fennek) en een Afdeling gemotoriseerde Artillerie (Bijvoorbeeld een variant van de Ceasar uit Frankrijk) Een mobiele luchtverdedigingsbattery zou hierbij op zijn plaats zijn (dit zouden de Fennek SWP’s kunnen zijn. Het lijkt enigszins te ver te gaan om

Één eskadron pantservoertuigen met 120mm geschut als vervanging van de tanks in te voeren. Het is mogelijk maar zal in feite veel financiele middelen vergen. Wellicht is het mogelijk om een Lange afstands missile systeem aan te schaffen zoals bijvoorbeeld het Spike NLOS? Waardoor doelen op grotere afstand uitgeschakeld kunnen worden?

 • 11e Luchtmobiele Brigade / Korps Mariniers
  • De lichte infanterie bataljons 2 Amfibische en 2 luchtmobiele specialisaties en het paracommando bataljon (met 4 maneuvre compagnien) dienen eveneens de beschikking te krijgen over voldoende gevechtskracht.
  • Er zou dus ook een Verkenningseskadron beschikbaar moeten zijn voor deze eenheden.
  • Het Ceasar 155mm geschut is ook zeer goed bruikbaar tbv deze eenheden, maar er hoeft niet een apparte Afdeling voor instand gehouden te worden.
  • De getrokken 120mm mortieren zijn ook nuttig tbv dergelijke operaties, aangevuld met de 4 NEMO mortieren ondergebracht bij de het verkenningseskadron..
  • Een batterij luchtverdediging is ook hier op zijn plaats. De SWP op de MB voertuigen kunnen hierin worden ondergebracht.
  • Het Spike NLOS is hierbij ook zeer goed bruikbaar. .

Hoeveel YPR’s. Zijn er eigenlijk nog beschikbaar (dus niet verkocht…. Hoezo zouden deze bakken te oud en niet veilig inzetbaar zijn als we ze allemaal, stuk voor stuk doorverkopen?) Wat als we de landmacht eens gaan moderniseren zoals ik dat al een tijdje voorstel hier bij DutchForce21? DutchForce21 standaardiseerd niet op platvormen (bijv Boxer voertuig) maar juist op wapensystemen, dus de kanons, geschutskoepels, munitie, missiles (het liefste de LAHAT die ook vanuit de NEMO te lanceren is….) het Sloveense bedrijfje Valhalla Turrets (ja geloof mij, de beste en best betaalbare systemen worden ontwikkeld door Small to Medium Sized Enterprises) en niet de “Airbussen” die nu gevormd worden voor

2 Comments

 1. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de schrijver niet geheel op de hoogte is van de argumentatie die bepaalde keuzes noodzakelijk heeft gemaakt. Dat maakt een im grunde interessante artikelreeks helaas minder waarheidsgetrouw.

  1. Beste heer Verbaast, de indruk is natuurlijk aan u. Uw reactie is voor mij te beperkt om te begrijpen waar u het precies over heeft. Vertel me in ieder geval welke argumentatie, welke keuzes “noodzakelijk” heeft gemaakt? Feit is dat de studie (off all studies) de Verkenningen van Defensie uitgevoerd in 2008 bedoeld was als basis om te bepalen: wat voor krijgsmacht hebben we eigenlijk nodig? (en welk materieel is er dan nodig?) een beetje raar dat terwijl deze studie plaatsvond, het toenmalig kabinet zich vastlegde op vrijwel alle slechte “hoofdwapensystemen” waar we het hier over hebben. Voor de verandering IS dit minder aan #PvdA aan te rekenen en meer bij #CDA #CU en #VVD #SGP uit oppositie. De gebruikte argumentatie om zwaar te bezuinigen, moderne (vaak net geupgrade) echte hoofdwapensystemen af te stoten.. En tegelijk op kosten van Defensie een prestige Uruzgan missie (toppositie Jaap de Hoop Scheffer CDA #G7 JIPPIE we deden mee) en prestige nieuwe systemen JSF, JSS, OPV, FENNEK, BOXER te accorderen.

   Graag iets meer onderbouwing voor een commentaar die afsluit met minder waarheidsgetrouw. (of iets is waar, of iets is niet waar, halve waarheden zijn vaak hele leugens!) Als uw commentaar gaat over legitieme argumenten voor bezuinigingen… Of legitieme argumenten om taken die eerst toebedeeld waren aan de Boxer (familie) zonder enkel probleem onder te brengen aan de Fennek… Dan hoor ik ze graag. Volgens mij zouden brieven aan de Tweede Kamer waarheid moeten bevatten. Geen enkel ander voertuig, in productie of in ontwikkeling was geschikt voor de taken. Gaf voldoende beveiliging, of was ook maar zo mobiel in het terrein als de Boxer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s