101e Paracommandobataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernard

Het vorige blog eindigde met een opsomming van mogelijke taken voor het 101e Paracommandobataljon. Zoals uit het voorbeeld van Mali blijkt is de inzet van parachutisten heel erg nuttig bij operaties waarbij snel en op korte termijn resultaten geboekt moeten worden of doelen veiliggesteld:

  • Deelnemen aan vredeshandhavingsoperaties
  • Het nationale grondgebied verdedigen (strategische reserve > overal heel snel inzetbaar)
  • Terrorisme bestrijden
  • Deelnemen aan operaties van de reactiemacht van de Europese Unie (EU Battle Group)
  • Troepen leveren voor de snelle reactiemacht van de NAVO (NRF: NATO Response Force)
  • Evacuatieoperaties uitvoeren van Europese onderdanen (NEO: non-combattant evacuation operation)
  • Steun leveren aan de special forces (KCT
  • Steun leveren aan andere manoeuvre eenheden van de landcomponent

Een nog bredere inzet mogelijk!
Maar het DutchForce21 staat voor een veelzijdige krijgsmacht met een zo breed mogelijke toolbox. Zoals bekend heeft DutchForce21 een maritieme oriëntatie. Het veiligstellen van Sea Lines of Communication (SLOC) en de eerder genoemde Chokepoints zijn een andere belangrijke reden voor het inrichten van een paracommandobataljon.

international-maritime-route

DutchForce21 gaat er namelijk van uit dat de krijgsmacht ingezet moet kunnen worden om belangen van Nederland wereldwijd te behartigen. Een vrije doorvaart van koopvaardijschepen is dan ook van het grootste belang. Crisis en rampen van wat voor soort en omvang dan ook kunnen effect hebben op de toevoer van grondstoffen en brandstoffen. Bij het minste of geringste kunnen toevoer van onderdelen, grondstoffen en brandstoffen naar ons land – en via ons land heel Europa – stoken. En dit betekend een regelrechte maatschappelijke en economische ramp. Daar hoeft helemaal niet zo gek veel voor te gebeuren…

dereu_10

Marineschepen zijn dan het uitgerekende  instrument om scheepvaartroutes te beveiligen. De effectiviteit van schepen kan echter nog groter worden als er mogelijkheden zijn om bijvoorbeeld vanaf steunpunten vanaf het land (bij gebrek aan vliegdekschepen) operaties uit te voeren met maritieme patrouillevliegtuigen en helikopters. Ook de jachtvliegtuigen van het luchtcomponent zijn zoals gezegd operationeel inzetbaar van kleine (minimaal) voorbereide Forward Operating Bases.

In het kort een visuele weergave van hoe dit er uit kan zien:

64818ac7f50f8598f484e1a3cf3db1df48h-pour-reprendre-le-controle-de-la-boucle-du-niger-3 > Picture 826 > 1c55b96bc98ca77bd9dd906c55a4730248h-pour-reprendre-le-controle-de-la-boucle-du-niger-2 > maxresdefault > oh0pat >  GripenFARP >  1375720235224

De Parachutisten zijn benodigd om een gebied (tijdelijk) in te nemen het te beveiligen in afwachting van de transport, gevechts- en Maritieme Patrouillevliegtuigen. Terug naar de Nederlandse realiteit!

Huidige situatie
Parachuteerbare capaciteit is momenteel versplinterd aanwezig binnen verschillende componenten. De Special Forces van zowel marine als landmacht maken gebruik van deze capaciteit. Ook beschikt ieder Luchtmobiel en Mariniersbataljon over gemiddeld 1 compagnie parachuteerbare militairen. Het grote probleem hierbij is naar mijn mening dat dit (naar verwachting) een ondergeschoven kindje is. Men doet het er bij. Men is hier niet in gespecialiseerd, Dit is de reden om de lichte infanterie-eenheden binnen DutchForce21 anders te organiseren. In feite worden de eenheden minder complex en meer gespecialiseerd met twee specialisaties ofwel primair Amfibisch of primair Luchtmobiel (helikopter). Alleen binnen de staf/verzorgingscompagnieën van de lichte infanteriebataljons zal een beperkte parachuteerbare capaciteit blijven bestaan. Het verkennerpeloton moet ook op deze manier inzetbaar blijven tbv de operationele inzet van de manoeuvre eenheden.

 • 2x  Mariniersbataljon: prioriteit > Amfibisch + Crosstraining luchtmobiel / helikopteroperaties (secundaire rol)
 • 2x Mariniersbataljon: prioriteit > Luchtmobiel + Crosstraining amfibische operaties (secundaire rol)

Vignet-Kr-Embl

Het 5e bataljon dat in de huidige organisatie een luchtmobiel bataljon is zal worden omgevormd naar een volledig parachuteerbare Paracommandobataljon. Het omgevormde bataljon dragt de veelzeggende naam: 101e Paracommandobataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernard.

 • Samenwerking met Belgische lichte paracommando brigade[i]
 • Vervullen van de eerst aangewezen rol om Rapid Reaction Elements te leveren die op zeer korte termijn inzetbaar zijn;
 • Centralisatie van de paracommando capaciteit van de lichte infanterie. De huidige organisatie waarbij zowel Mariniers als Luchtmobiel airdropoperaties “erbij” doen zal worden omgebogen naar een specialisatie voor het paracommando bataljon. (bij de andere bataljons blijft alleen nog paracapaciteit bestaan voor de verkenningspelotons.
 • Specialisatie op het gebied van evacuatie operaties. Deze eenheid voorziet in de capaciteit om snel over grote afstand op te treden. (Denk aan Mali, evacueren van landgenoten uit crisissituaties etc
 • Opleiding kan ondergebracht worden bij de Belgische specialisten.

Rapid Reaction Element
Dit concept is bedoeld om zo snel als mogelijk eenheden beschikbaar te hebben. Een element heeft een omvang van een compagnie+ ondersteuning. De grotere variant is een Rapid Reaction Battlegroup heeft een omvang van een manoeuvrebatalon + ondersteuning

Rapid Reaction eenheden

ORBAT
1e Regiment Stoottroepen (PARA) In deze pdf is het orbat zichtbaar zoals ik dat vooralsnog in het kader van DutchForce21 in gedachten heb. Het is natuurlijk mogelijk om dit te vereenvoudigen en volledig identiek aan de Belgische Paracommando’s te maken, echter dan zouden er twee bataljons nodig zijn om te voldoen aan de vierslag die wat mij betreft een vereiste is!

Het 101e Bataljon Paracommando is volledig parachuteerbaar. Operaties kunnen op niveau PL groep, Compagniegroep of Battlegroup (volledig bataljon) worden uitgevoerd. Het bataljon bestaat uit in totaal 771 man verdeeld over:

 • Commandovoerings Cie á 187man. Deze Cie Behelst alle C3I2, ISTAR, Gevechtsteun in de diepte;
 • 4x Parachutisten Cie á 105 man verdeeld over ciestaf en 3 Para PL en een CS pl.;
 • Combat Services Support(CSS)Cie á 164 man verdeeld over een Cie staf, Logistiek PL, Transport PL, Reparatiediensten PL, Geneeskundig PL etc.

Dit Bataljon is bedoeld om zelfstandig gedurende 15 dagen operationeel inzetbaar te zijn. Voor langere duur dienen aanvullende eenheden aan het bataljon te worden toegevoegd. Het bataljon stelt eenheden van compagniesgroep ter beschikking om in een roulatie schema binnen uiterlijk 48uur inzetbaar te zijn.

 

Gevechtskracht
Dit bataljon beschikt over de volgende gevechtskracht.

 • 16x Sniper rifles (8 in recce PL,  rest verdeeld over Para Cie);
 • 2x SR-UAV secties in Recce PL
 • 8x 4×4 met LSV met (LAHAT met 8km)
 • 9x 81mm Mortier met JFC support secties
 • 4x Jumper Missile system bereik 50km)
 • Combat genie PL, met genisten, EOD en sappeurs etc.
 • 24x Spike MR (bereik 2,5km) Para Cie/ CSPL
 • 24x ABM weapon bijv. 25of 40mm GL. Para Cie/ CSPL
 • 16x 60mm Mortier Para Cie/ CSPL
 • 24x JFires / LTDS systems (Rattler)
 • SHORAD system met 3×2 SWP. (stinger / Red Sky combi)
 • 12x Para Pelotons = 36 GWGP (geweergroepen) = 72 secties

Er staan in het overzicht hierboven een aantal dingen die nieuw zijn en nog niet in de huidige organisatie zijn ondergebracht. Niet alles hoeft perse, maar het zou wel ideaal zijn.

SR-UAV (Short Range UAV dit zijn op afstand bedienbare drones, in een lichtgewicht uitvoering.

LSV met LAHAT (Light Strike Vehicle) met LAHAT lanceerinrichting (dit zijn de simpele lichtgewicht mobiele voertuigen alleen dan uitgerust met een LAHAT lanceerinrichting met 4 vuurklare missiles. ter illustratie hieronder de LSV uitgerust om Gill/Spike MR te VERVOEREN. geen direct inzetbare wapens. Vervolgens een RAM MK3 met dubbele Quad launchers en een detailopname van een enkele quad launcher. De lancher + 4 LAHAT missiles wegen slechts 75kg.

LSV_Gill_ArmyRecognition_Netherlands_01LAHAt Launcher 2quad LAHATlauncerquad

Jumper Missile Dit systeem is nog in de ontwikkelfase dus zal vooralsnog niet beschikbaar zijn. Ook valt natuurlijk te overwegen dat de functionaliteit met andere middelen kan worden opgepakt. Een dergelijk systeem met bereik van 50km lijkt echter geen overbodige luxe.

39425

Grenade launchers met ABM (Air Burst Munitions) beschikbaar in 25mm en 40mm. De laatste is in Nederland in gebruik. Voorzover bekend niet met slimme ABM munitie.

J-Fires LTDS (Joint Fires Laser Target Designation Systems) Deze systemen zijn tegenwoordig zelfs in extreem lichtgewicht uitvoering: handheld.

Shorad system Om deze eenheid een integrale lichtgewicht luchtverdediging capaciteit mee te geven is er speciaal gezocht naar een zo licht maar geavanceerd mogelijk systeem. Vanaf de schouder af te vuren Stingers zijn natuurlijk de meest lichte optie, maar het is handig als daar een vuurgeleiding en radar + sensorsysteem aan gekoppeld kan worden. Zoals bijvoorbeeld het RedSkyII van IMI.

RedSkyII system with StingerELM-2026B

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s