Alles draait om escalatiedominantie!

Als vervolg op mijn vorige blog, naar aanleiding van de visie van Luitenant-generaal Mart de Kruif op de toekomst van de landmacht, hierbij een tweede blog waarbij ik dieper inga op de reorganisatieplannen van de landmacht en deze vergelijk met het DutchForce21 concept. Ik noem enkele betaalbare suggesties waarmee de kans van slagen van de reorganisatie vergroot worden.

Winstpakkers
De reorganisatieplannen van de landmacht en het korps mariniers zijn erg leuk, en bieden positieve kansen. Maar toch weer even met beide benen op de grond. Deze reorganisatie heeft, naar mijn mening, alleen kans van slagen als men ook bepaalde keuzes maakt en vernieuwingen doorvoert. Deze plannen zijn nog niet bekend maar alles draait uiteindelijk om het genereren van gevechtskracht en het hebben / inzetten van escalatiedominantie.

Escalatiedominantie
De laatste jaren zijn veel grote wapensystemen, met name bij de landstrijdkrachten, afgestoten . Het tekort aan gevechtskracht bij de landstrijdkrachten, is het gevolg van het wegbezuinigen van zowel Leopard 2A6[i] tanks, een groot deel van de Artillerie gevechtssteun en het ontbreken van een adequate vervanging van de PRAT[ii] voertuigen bij cavalerie en gemechaniseerde infanterie eenheden. Ter vervanging van de PRAT is wel de Fennek MRAT [iii]in gebruik genomen maar deze kan bij lange na niet toerijkend zijn omdat het niet mogelijk is van “onder pantser” de geleide wapens te bedienen. Van de ruim 130 MRAT Fenneks zijn er, na de laatste bezuinigingsronde, nog slechts 65 in gebruik. Naast operationele beperkingen betekent dit gemis aan vuurkracht c.q. gevechtskracht ook een gebrek aan veiligheid van de eigen grondgebonden eenheden.

Extended Range Guided Weapon
De KL beschikt momenteel niet over een wapensysteem waarmee escalatiedominantie onder alle omstandigheden direct beschikbaar is. Naast operationele beperkingen betekent dit gemis aan vuurkracht c.q. gevechtskracht ook een gebrek aan veiligheid van de eigen grondgebonden eenheden. Voor een deel kan deze gevechtskracht worden gegenereerd door samen te werken met bijvoorbeeld Duitse tankeenheden. Verder zijn landmacht en mariniers momenteel voor deze gevechtskracht afhankelijk van de gevechtshelikopters en jachtvliegtuigen van de Klu. Ook heeft de infanterie de beschikking over lichte geleide wapens[v] met een beperkt bereik. Deze wapens zijn overigens niet van onder pantser te gebruiken. De bemanning dient het voertuig te verlaten. Géén van deze oplossingen bied echter 24/7 beschikbaarheid, te allen tijde en onder alle omstandigheden.

Of het nu gaat om:

I.            materiële beschikbaarheid,

II.            economische redenen;

III.            politieke redenen

geen van deze drie oplossingen kan gegarandeerde beschikbaarheid leveren onder alle omstandigheden. Daarom gaat het DutchForce21 concept er vanuit dat de KL de beschikking dient te krijgen over een direct inzetbaar systeem [vi](geleid wapen) dat beschikt over voldoende bereik en onder alle omstandigheden kan bijdragen aan het vergroten van de veiligheid van de grondgebonden eenheden.

images

Combat Support: Artillerie, MLRS, Mortieren

 • Moderne lichte artillerie en/of mortieren
 • De huidige mortieren zijn verouderd
 • De huidige artillerie is voor expeditionaire inzet te zwaar
 • Van beide zijn momenteel te weinig stukken operationeel
 • Als aanvulling op de PH2000 155mm artillerie en ter vervanging van de 120mm getrokken mortieren dienen er nieuwe mortieren aageschaft te worden.
 • De mobiliteit van deze stukken is belangrijk.
 • De stukken dienen met name om de gevechtskracht van de met name de lichte infanterie eenheden te versterken.
 • Te denken valt aan de NEMO 120mm mortier[vii], en een gemechaniseerd 155mm artilleriestuk [viii]of een Lichtgewicht MLRS[ix][x].

pzh2000_2 LAND_Archer_155mm_Facing_Forward_lg 39425

Aanpassing gevechtskracht Fennek
De verkenningsvoertuigen van het type Fennek dienen veelal zelfstandig en onder moeilijke omstandigheden hun verkennende werk te doen. Daarbij kunnen zij niet altijd rekenen op artillerie of luchtsteun. Voor de eigen veiligheid beschikken de verkenningsvoertuigen over lichtere kaliber wapens. Tegelijk identificeert DutchForce21 een gebrek aan vuursteun capaciteit bij met name de lichte infanterie eenheden. Dit betreft twee gebieden:

 1. De beschikbaarheid van vuursteun door middel van medium caliber (35mm) directe vuursteun wapens ( als voorbeeld , de geavanceerde RCWS van Cockerill (BE) of de Franse Panhard VBR in het kader van BE-FR-NL samenwerking? Deze wapens passen overigens niet alleen op de Fennek maar ook op de Boxer voertuigen.

b-1024x768-CMI-Defence-Cockerill-CPWS-20-25-30-01Panhard VBR

 1. dmv Geleide wapens met een groot bereik (Extended Range Guided Weapon). Hieronder de huidige manier van opereren met de Fennek MRAT, waarbij de soldaten het voertuig moeten verlaten, het systeem opzetten, lanceren… vluchten naar de veiligheid van de Fennek en dan nog moeten zien weg te komen… of als alternatief:  zoals de Panhard VBR met direct afvuurbare missiles.

Landmachtdagen2009Teil3080imagesCAWUH2AN

Beide genoemde systemen zijn inmiddels in diverse uitvoeringen beschikbaar. Technisch gezien zouden deze Remote controled Weapon Stations bevestigd moeten kunnen worden op de Fennek voertuigen.

Fennek SWP

Het gewicht van het SWP (Stinger Weapon Station – luchtverdedigingsvariant) is 1500 kg, terwijl de benodigde Weapon Stations maximaal 750 kg wegen.  Er zijn inmiddels splinternieuwe Fennek voertuigen vanwege de bezuinigingen afgedankt. Deze zijn nog altijd beschikbaar voor gebruik. Deze kleine aanpassing zou op de gehele krijgsmacht positieve invloed hebben.

 • De verkenningseenheden krijgen de beschikking over directe offensief en defensief inzetbare gevechtskracht.
 • De lichte en gemechaniseerde infanterie krijgen de beschikking over extra vuursteun.

Nog wat alternatieven: OtoMelara Hitrole RCWS, TRT 25 van BAe en Panhard VBR met een Zuid-Afrikaans ALRRT INGWE system

OTO%20Hitfist%2030mm%202 rg34_trt960 OLYMPUS DIGITAL CAMERA


[ii] De Pantser Rups Anti Tank-uitvoering is een tankjager. Ze is uitgerust met een M27 toren met daarin twee lanceerinstallaties voor TOW antitankraketten. Ook beschikt het voertuig over een FN-MAG machinegeweer. In het voertuig is plaats voor nog tien TOW-raketten.

[iii] De Fennek MRAT opereert in tweetallen waarbij de twee voertuigen gezamenlijk één lanceerinrichting hebben en maximaal 10 Spike MR (met een max. bereik van 2500 meter)zie voetnoot 12. De Fenneks worden geacht om gedurende 5 dagen zonder bevoorrading in vijandelijk gebied te opereren zonder gezien te worden. Voor het gebruik dient de bemanning het voertuig te verlaten om op enige afstand van de Fennek de fire-and-forget Spike missile te lanceren. http://www.militairevoertuigen.com/content/2013/04/KRAUSS-MAFFEI-WEGMANN-FENNEK

[v] Dit betreffen Gill (Spike MR bereik max 2500m) en Panzerfaust (bereik max 600m) http://www.defensie.nl/onderwerpen/materieel/bewapening/antitankwapens

[vi] Voorbeeld van een dergelijk systeem: de Spike NLOS familie van de Spike MR/Gill (bereik max 25000m) http://www.rafael.co.il/Marketing/251-1608-en/Marketing.aspx

[vii] NEMO 120mm mortier gemonteerd op BVS10 Viking: https://dl.dropboxusercontent.com/u/36193122/Defensie/Nemo_BvS10.pdf

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s