Kort van memorie?

Het is een beetje moeilijk maar stel je voor: Een rechtlijnige, standvastige, onverzettelijke Fractievoorzitter van de PvdA, Samsom….. mogelijk of onmogelijk?

Ik ga het nu hier niet hebben over wel of geen JSF, de kwaliteiten ervan of de werkgelegenheid. Ook ga ik het nu niet hebben over het investeren van de 4,5 miljard in de zorg…. (dat zou je van ij al helemaal niet te lezen krijgen….

Wel ga ik even een klein jaartje terug in de geschiedenis… En dan over één specifiek punt: de aantallen!

Politieke realiteit van 2013
Vlak na uitbrengen van een nieuw rapport van de Algemene Rekenkamer over de uitstapkosten van het JSF project is ook de kabinetsformatie tussen VVD en PvdA in zeer korte tijd rondgekomen. Over het PV F-16 staat er het volgende:

De oorspronkelijke voornemens met betrekking tot de vervanging van de F16 zijn niet uitvoerbaar zonder aanpassing hiervan of herprioritering binnen het totale Defensiebudget. De minister van Financiën verzoekt de Algemene Rekenkamer een onderzoek in te stellen naar de ontwikkeling van de financiële perspectieven ten aanzien van de aanschaf en exploitatie van de vervanger van de F16 en de informatievoorziening daarover in de afgelopen periode. …. Mede op basis van beide rapportages zal het kabinet eind 2013 een beslissing nemen over de vervanging van de F16. Gelet op het rapport van de Algemene Rekenkamer ter zake zetten we de ontwikkel- en testprogramma’s conform de MOU’s voort.”

Tijdens de Kamerdebatten en naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer merkte de heer Samsom (PvdA) het volgende op: “Ik was bereid een besluit te nemen: we kopen die krengen wel of niet”. Volgens Samsom was ook de VVD bereid een besluit te nemen en zo een einde te maken aan de jaren slepende discussie. Toen kwam echter het nieuws van het ministerie van Defensie dat het huidige budget slechts genoeg was voor 35 JSF-toestellen, in plaats van de geplande 68. “En dan heb je dus geen volwaardige luchtmacht meer“, zei Samsom.  Positief hieraan is dat we kunnen concluderen dat Samsom een luchtmacht met maar 35 toestellen geen luchtmacht waardig vindt.

Conclussie:

Toen kwam echter het nieuws van het ministerie van Defensie dat het huidige budget slechts genoeg was voor 35 JSF-toestellen, in plaats van de geplande 68. “En dan heb je dus geen volwaardige luchtmacht meer”, zei Samsom.

Dit zijn letterlijk de woorden van Samsom zelf, niet een interpretatie! Maar wat lezen we tot onze grote schrik een jaar later?

Vijf eisen van de PvdA

De weg lijkt vrij voor het kabinet om de JSF ofwel de F-35 aan te schaffen. Wel moet er nog even worden voldaan aan vijf eisen van de PvdA. Daarbij is voor Samsom de “cruciale vraag” of je met 37 toestellen wel de internationale missies kunt uitvoeren die je wilt doen.

Verder mogen de gevechtsvliegtuigen niet duurder worden en “moeten ze blijven voldoen aan de verwachtingen die ons zijn voorgehouden”. Als het anders is, “gaat het feest niet door”. Verder moet de geluidsoverlast beperkt blijven en moet het project meer werk opleverenvoor ons land, liefst het dubbele van wat nu wordt verwacht.

Hij weet dat het in de praktijk niet mogelijk gaat zijn om met slechts 35 (+2 testtoestellen ) de operatie volgens de afspraken uit te voeren.

Financiële realiteit
Nu wil ik u het één en ander aan actuele bedragen voorrekenen. We moeten beseffen dat het budget voor de aanschaf van een vervanger van de huidige F-16’s (PV F-16) een bedrag van €4,5 miljard omvat. Van dat totale bedrag is inmiddels al een flink deel uitgegeven aan de JSF, namelijk €450 miljoen (testprog + 2 toestellen) Dan resteert ons dus nog €4,05 miljard. Het gaat vervolgens nog eens €334 miljoen kosten indien we de huidige F-16’s moeten modificeren in verband met het langer doorvliegen van deze toestellen (tot 2019). Als er vervolgens nog 2 jaar extra langer doorgevlogen moet worden gaat dit een extra €180 miljoen euro kosten (2021). Wat hebben we dan te besteden? Per saldo resteert een bedrag van “slechts” € 3,716 miljard of zelfs € 3,536 miljard voor onze geliefde Next Generation Fighter! Dan komen daar bovenop de kosten voor gebruik gedurende 30, 40 of 50 jaar (Operations &Sustainment, O&S). De ARK rekent het keurig voor maar zelfs bij een aantal van 35 JSF redt de Koninklijke Luchtmacht het al niet binnen het bestaande exploitatie budget.  U begrijpt dat beide factoren belemmeringen zijn die de Nederlandse regering mee moet nemen in haar afwegingen. Men zou 35 JSF kunnen kopen mits de kosten daarvoor niet verder oplopen, maar dan komt men in het gedrang met de O&S kosten die niet binnen het huidige budget passen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s