Het Expeditionair Operationeel Commando

Het Expeditionair Operationeel Commando (EOC) beschikt over een Permanent Gezamenlijk Hoofdkwartier (PGHK) om alle expeditionaire operaties aan te sturen. Dit “Commando” beschikt dus zelf niet over operationele eenheden (behalve het hoofdkwartier en de KCT). Het krijgt geheel getrainde en uitgeruste eenheden toebedeeld vanuit de verschillende krijgsmachtdelen aangeleverd. Het PGHK beschikt over speciale communicatiemiddelen om alle operaties aan te sturen. Op deze manier kunnen er korte lijnen worden gecreëerd tussen de politiek verantwoordelijken en de operationele commandanten te velde.

Daarnaast zijn alle Special Forces, geïntegreerd in het Korps Commando Troepen (KCT), ondergebracht binnen dit commando. Het KCT zal bestaan uit zes Commando troepen compagnieën.

De Commandotroepen-compagniëen bestaan elk weer uit verschillende commandoploegen met een ‘eigen’ specialisatie. Een commandoploeg bestaat over het algemeen uit 8 man; van elke individuele specialisatie zijn in de groep twee experts aanwezig (2 medisch, 2 sluipschutters, 2 demolitie experts en 2 communicatiespecialisten).

Momenteel zijn ook bij het Korps Mariniers, onderdeel van de Marine, special forces ondergebracht. Deze zullen worden geïntegreerd in het KCT. Deze amfibisch geschoolde special forces behouden vanzelfsprekend hun maritieme / amfibische specialisatie. Er is geen sprake van verlies van maritieme kennis omdat de gehele krijgsmacht steeds meer zal worden toegerust op het maritieme domein.

Aanvullende capaciteiten
Naast de huidige operationele capaciteiten van de special forces zullen er door implementatie van DutchForce21 ook nog enkele toevoegingen en aanvullingen in de capaciteiten komen. Het KCT zal worden ondersteund door een CSS steun compagnie. Vanuit het CLSK is er ook een Helikopter squadron beschikbaar voor Speciale operaties en Combat Search & Rescue (CSAR) operaties.

Dus:

  • Speciale eenheden worden allemaal ondergebracht binnen het Korps Commando Troepen.
  • De special forces worden aangestuurd door het EOC, waardoor rechtstreekse aansturing mogelijk is. (kortere lijnen)
  • Er zullen in totaal 6 Commando Troepen Compagnieën zijn.
  • Combat Service Support zal worden uitgebreid ter ondersteuning van de 6 compagnieën.
  • Het CLSK zal ook over een Special Missions  / Combat Search And Rescue (CSAR) squadron gaan beschikken. Dit squadron is speciaal bedoeld ter ondersteuning van operaties van speciale eenheden en het terughalen van eigen en bondgenootschappelijke eenheden. Bijvoorbeeld neergeschoten vliegers, of geheim agenten etc.  hierover later meer…
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s